Annuïteitenhypotheek: als je in de toekomst meer gaat verdienen

Kies je als je een hypotheek in Appingedam af wilt sluiten voor een annuïteitenhypotheek dan betaal je elke maand hetzelfde bruto bedrag. In het begin van de looptijd bestaat dit bedrag met name uit rente, aan het einde van de looptijd is dat vooral aflossing. Dat betekent dat je in het begin van de hypotheek dus meer rente af kunt trekken. Bij deze hypotheek lopen de maandlasten overigens op. 

Je betaalt in eerste instantie veel rente

Een annuïteitenhypotheek houdt in dat je elke maand hetzelfde brutobedrag betaalt, mits de rente tussentijds wordt aangepast. Aanvankelijk betaal je veel rente en later los je veel af. De hypotheekschuld daalt in het begin langzaam. De rente is fiscaal aftrekbaar overigens. Omdat je in het begin meer rente betaalt en die rente dus aftrekbaar is nemen de netto hypotheeklasten elke maand iets op. Een annuïteitenhypotheek is aantrekkelijk als je nu nog wat minder verdient maar het aannemelijk is dat je in de toekomst meer salaris zal krijgen. 

Maandlasten in begin van de looptijd laag

Door de renteaftrek zijn de maandlasten in het begin van de looptijd laag. Gaandeweg de hypotheek in Groningen lopen de kosten op. Op dat moment geniet je echter ook meer inkomen. Op die manier zijn de woonlasten toch te dragen. Kijken we naar de langere termijn dan is altijd sprake van inflatie. Je geld wordt dan minder waard. Je kunt dan voor hetzelfde geld minder kopen. Heb je een schuld, dan zal die in de toekomst dus minder hoog zijn. Op die manier is het minder een probleem dat je aan het begin van de looptijd van een annuïteitenhypotheek vooral rente betaalt en pas later de hypotheekschuld die je hebt aflost. 

Lening in maximaal dertig jaar afgelost

Overigens mag de rente bij nieuwe hypotheken sinds 2013 alleen nog worden afgetrokken als de lening in maximaal 30 jaar volledig wordt afgelost middels een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Mensen die voor 31 december 2012 al een hypotheek had heeft doorgaans meer keuze. Dat geldt ook na een verhuizing en een verlening van een hypotheek.