Alles wat u moet weten over uw overwaarde woning

Uw overwaarde huis opnemen kan heel wat potentiële voordelen met zich meebrengen. Voor menig aantal mensen is het echter niet helemaal duidelijk wat de overwaarde woning nu precies is. Eenvoudig gezegd betreft het hier eigenlijk het verschil in hoogte tussen de hypothecaire lening en de waarde waar uw woning over beschikt. Heeft u bijvoorbeeld op een zeker ogenblik een hypotheek afgesloten voor een bedrag van 250.000 euro, maar is de woning inmiddels 300.000 euro waard? Dan heeft u te maken met een overwaarde van 50.000 euro. Deze overwaarde kan vervolgens op verschillende manieren worden gebruikt. Hoe dat precies kan komt u te weten hier op deze pagina!

Drie manieren om overwaarde woning te realiseren

Er bestaan verschillende manieren om een overwaarde woning te realiseren. De bekendste manier is er één die u niet zelf in de hand heeft. De waarde-evolutie die vastgoed meemaakt vormt immers de basis voor menig aantal overwaardes die tot stand komen. Naarmate de prijs van vastgoed door de jaren heen toeneemt bedraagt de waarde van uw huis structureel meer dan de hypotheek die u heeft afgesloten. Op deze manier komt er dus een overwaarde tot stand. Het kan echter ook anders. De overwaarde kan immers ook tot stand komen door bijvoorbeeld extra aflossingen die gebeuren ten behoeve van de openstaande hypotheekschuld. Tot slot kan ook het kopen van een huis met eigen geld zorgen voor het tot stand komen van een bepaalde overwaarde woning.

Wat is de bijleenregeling waarmee u te maken kunt krijgen?

Wanneer we het hebben over overwaarde woning kunnen we er niet omheen om ook even de nodige aandacht te besteden aan de zogenaamde ‘bijleenregeling’. Bent u van plan om binnen een periode van drie jaar een nieuw huis te kopen? Dan is het belangrijk om er rekening mee te houden dat u er goed aan doet om de overwaarde van de oude woning daarin te investeren. Doet u dat niet? Dan betekent dit namelijk dat u niet zult kunnen genieten van de hypotheekrenteaftrek over het bedrag van de overwaarde. Veel mensen stellen zich de vraag of deze regel eveneens geldt voor een verhuizing naar een goedkope(re) woning. Dat is absoluut het geval. Ook dan bent u dus eigenlijk verplicht om de overwaarde te investeren in het pand.

Extra mogelijkheden voor uw overwaarde woning verzilveren

U kunt de overwaarde woning welke u heeft gerealiseerd niet alleen maar gebruiken om terug te investeren in nieuw vastgoed. In de praktijk kunt u er bijvoorbeeld ook voor kiezen om ze in te roepen voor het verlagen van de hypotheekrente op uw huidige hypotheek. Daarnaast is het ook mogelijk om uw overwaarde in de weegschaal te gooien voor wat het bekomen van een verhoging van de huidige hypotheek betreft. De mate aan succes die u kunt boeken met deze laatste mogelijkheid is echter sterk afhankelijk van de hypotheekverstrekker in kwestie. Het is namelijk uiteindelijk hij die zal bepalen of uw financiële situatie een verhoging van de hypotheek wel of niet rechtvaardigt. Ook met een bepaalde overwaarde woning is het dus nog altijd mogelijk dat u geen verhoging van uw hypotheek toegekend zult krijgen. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden? Neem contact op met Levius.

Tips bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek

Bij het afsluiten van een hypotheek voor de financiering van een woning komt vaak ontzettend veel op woningbezitters af. Welke factoren hebben bijvoorbeeld invloed op de maximale hypotheek die je kunt lenen? Welke soorten hypotheken worden er aangeboden door kredietverstrekkers? Enzovoorts. In dit artikel geven we verschillende tips, die goed van pas kunnen komen bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Heb jij al eens een hypotheekgesprek gehad om een nieuwe hypotheek af te sluiten voor de aankoop van een woning?

Vergelijk verschillende hypotheekvormen

Een hypotheek afsluiten begint normaliter bij het vergelijken van verschillende hypotheekvormen. De annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek zijn hiervan de bekendste voorbeelden. Het is afhankelijk van je plannen voor de komende jaren, welke hypotheek het beste bij je past. Ben je bijvoorbeeld van plan om binnenkort aan gezinsuitbreiding te beginnen? Wil je over een aantal jaar minder gaan werken? Enzovoorts. Het zijn bepalende factoren bij het kiezen tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Hier vind je meer informatie over hypotheken. Ook op andere website vind je uitgebreide beschrijvingen van de verschillende soorten hypotheken.

Een maximale hypotheek berekenen op internet

Naast het vergelijken van verschillende hypotheekvormen, kun je vooraf ook naar een tool zoeken voor het berekenen van je maximale hypotheek. Wanneer je de maximale hypotheek berekend hebt, krijg je een beter beeld van de prijsklasse waarin je naar woningen kunt zoeken. Houd er hierbij wel rekening mee, dat er geen rechten aan deze tools ontleend kunnen worden. Er zijn talloze factoren die van invloed zijn op je maximale hypotheek, waarmee geen rekening gehouden wordt door zo’n tool. Denk bijvoorbeeld aan het type contract wat je bij een werkgever hebt, het inkomen van je partner, enzovoorts. Tijdens een hypotheekgesprek met een kredietverstrekker zal men je hier meer over vertellen.

Top