Investeringen in onroerend goed kunnen niet worden geïmproviseerd, omdat er veel op het spel staat en u nooit aan de slag moet gaan zonder een goede kennis van het vakgebied. Wat moet ik doen? En waar te beginnen? Hierbij wat tips om aan de slag te gaan in onroerend goed. Om in detail zo veel mogelijk kennis over dit onderwerp te doen, ga dan naar onze cursus beleggen.
Aan de slag in onroerend goed
Het domein van vastgoed vraagt om een reflectie en een vooraf vastgestelde strategie. Om uw aanpak beter te bereiken, begint u met het bepalen van uw doelstellingen: definieer wat u van de investering verwacht. Wilt u uw kapitaal laten groeien? Extra inkomen genereren of profiteren van een belastingvoordeel? Welk risiconiveau zou u accepteren om deze doelstellingen te bereiken? Zoek vervolgens de koopjes. Liever een dynamische stad met een sterke bevolkingsgroei en attracties? Gevestigd in een perfect verzorgde wijk en vooral aangepast aan uw type investering? Of wilt u liever buiten een stad investeren? Informeer uzelf, in het bijzonder over de systemen en wetten waarin u zult investeren. Onderzoek elk type investering: gemeubileerd, seizoensgebonden, kale verhuur, enz. Als de woning het niet waard is, aarzel dan niet om een ander type investering te overwegen: parking, garage enz. Analyseer vervolgens snel en nauwkeurig elk investeringspotentieel en maak voor elke optie een online simulatie van de winstgevendheid. Leer tenslotte goed hoe te onderhandelen, want bij onroerend goed is de prijs doorslaggevend.
De risico’s van een vastgoedinvestering
Risico is inderdaad aanwezig in de vastgoed, maar u moet weten hoe u hierop moet anticiperen. Of u nu een garagebox of een appartement verhuurt, u zult met het probleem leegstand te maken krijgen: het leegstandspercentage weegt op de huren. Daarom moet je een goede locatie kiezen. Weinig plaatsen met veel potentieel: volgens een studie zijn slechts een aantal plaatsen per land geschikt voor investeringen in onroerend goed. Maar vertrouw de statistieken niet altijd meteen. Als je echt wilt slagen, moet je zoiets wel van geval tot geval analyseren. Diversiteit van regio’s: sommige regio’s zijn gunstig voor huurinvesteringen en andere niet. Complexen die niet aan nieuwe consumentenbehoeften voldoen, zullen tot de verliezers behoren.
Huurwoning: kiezen voor een goede locatie
Om de juiste plaats voor uw huurinvestering te kiezen, doet u net alsof u zelf in de accommodatie zou gaan wonen; alsof u de huurder bent. U kiest voor een gezellige buurt, goed uitgerust en goed bediend. Als u investeert in een groot appartement of huis, wordt uw huurder een gezin. Denk in dat geval dus aan de nabijheid van kinderdagverblijven en scholen. Huur je aan een student, dan kies je voor een woning dichtbij de campus, of voor een appartement in het centrum maar met het openbaar vervoer verbonden met de universiteitscentra. Denk altijd aan doorverkopen. Als u het onroerend goed weer op de markt brengt, moet u snel een koper vinden tegen een goede prijs. Dat is altijd makkelijker met een goed gelegen vastgoed. In vastgoedjargon heet dit de diepte van de markt en het is een essentieel criterium. In een dynamische stad gaan verkopen goed zolang de prijs objectief wordt bepaald. In sectoren die aan kracht inboeten, is de toegevoegde waarde niet evident en kan onroerend goed moeilijk verkocht worden. Een levendige huurmarkt. De locatie is niet het enige keuzecriterium. Zorg ervoor dat u een groeimarkt selecteert, waarin de vraag van huurders zeer groot is. Bijvoorbeeld grote metropolen, universiteitssteden, agglomeraties met een positief migratiesaldo en grensgebieden stellen u in staat om uw eigendom zonder problemen te verhuren en met huur die een goede winstgevendheid garandeert. Locatie: onderzoeken. Let op: in sommige middelgrote gemeenten is het huuraanbod groter dan de vraag en de huren blijven daarom onaantrekkelijk. Blader door de huurmarkt van de gekozen stad. Lees meer over de staat van vraag en aanbod, het niveau en de evolutie van de huurprijzen. Kijk eens naar kantoorbouwprojecten of activiteitenzones, die medewerkers en dus potentiële huurders aantrekken.