Hypotheekrente




Overzicht actuele annuïteitenhypotheekrente




De hyptheekrente blijft onderhevig aan wijzigingen. Op deze pagina vindt u de actuele annuïteiten hypotheek rente standen. Vergelijk de rentes tussen de verschillende banken, zodat u zeker niet teveel betaald voor uw hypotheek een de maandlasten zo laag mogelijk blijven.

Annuïteitenhypotheekrente

Als je een hypotheekvorm hebt gekozen die bij je past, ga je kijken naar de hypotheekrente. Naast de maandelijkse aflossing betaal je namelijk ook een bepaalde bedrag rente over je woningschuld aan de hypotheekverstrekker. De hoogte van de hypotheekrente verschilt per aanbieder, maar hangt ook af van de financiële markt en jouw persoonlijke situatie. Daarbij zijn er verschillende hypotheekrente vormen mogelijk. Zo kan een afnemer er voor kiezen om het rentebedrag voor tien jaar vast te zetten. Op deze manier hebben marktschommelingen geen effect op het bedrag dat jij zult betalen. Zoals later zal worden uitgelegd brengt dit echter ook risico’s met zich mee. Het is dus ook belangrijk om je goed te laten adviseren over de mogelijkheden met betrekking tot de hypotheekrente.

Jouw individuele situatie

Hoe hoog jouw hypotheekrente zal zijn, hangt af van zowel individuele factoren als de status van de huizenmarkt en de economie. De individuele factoren die de rente prijs beïnvloeden zijn het wel of niet hebben van een nationale hypotheek garantie, de verwachte verkoopprijs bij de gedwongen verkoop van je huis, en of je een vast inkomen hebt. Andere factoren die een rol spelen zijn het bieden van extra zekerheden, zodat de hypotheker minder risico’s loopt en het afsluiten van een hypotheek met minder opties.

Markt gerelateerde factoren annuïteitenhypotheekrente

Banken maken onderdeel uit van een ingewikkeld netwerk van financiële instanties en overheden. Veranderingen in regels, of een verandering van het financiële klimaat, bijvoorbeeld tijdens een recessie hebben invloed op de hoogte van de rentepercentages. Banken moeten om jou geld te kunnen lenen, zelf ook eerst geld verkrijgen bij bijvoorbeeld investeerders, of andere Nederlandse (De Nederlandse Bank) of Europese banken (de Europese Centrale Bank). Zelf betalen zij ook rente, en als dat een hoog bedrag is, zal jouw hypotheekrente ook hoger uitvallen. Ook veranderingen in het Europees bankbeleid beïnvloeden de rente, doordat percentages soms (bijvoorbeeld om de economie een boost te geven) tijdelijk worden verlaagd of juist weer verhoogd zodra het beter gaat met de economie. Op het moment dat je een variabele hypotheekrente hebt, zal je het meeste van deze schommelingen merken.

Annuïteitenhypotheekrente: vast of variabel

De hoogte van je hypotheekrente verschilt ook per hypotheekvorm. De meest gangbare rentevormen worden in deze tekst beschreven. Voor meer informatie over speciale mogelijkheden kun je je hypotheekadviseur contacteren. Bij het afsluiten van een hypotheek heb je altijd de keus tussen een vaste of een variabele hypotheekrente. Als je een vaste hypotheekrente neemt wordt de rente voor een bepaalde periode (vaak tien jaar) vastgezet. Tijdens deze periode weet jij dus zeker welk bedrag je maandelijks zult betalen. Als de periode is afgelopen maak je een nieuwe afspraak over je rente, het kan dat het nieuwe bedrag (veel) verschilt van je oude rente. Wanneer je kiest voor een variabele rente kan je bank ieder moment een nieuw rentepercentage vast stellen, afhankelijk van bijvoorbeeld de economie of veranderingen in de bankensector. Hiermee loop je het risico dat je ineens een stuk meer zal moeten betalen. Daarentegen is het te betalen bedrag dat aanvankelijk wordt afgesproken lager dan wanneer het bedrag voor lange tijd wordt vastgezet.




Scroll naar boven