Een lening oversluiten is iets dat ingewikkeld lijkt, maar dat niet is. In essentie is het simpelweg het samenvoegen van leningen. Dit hoeven niet hetzelfde soort leningen te zijn. We noemen het dus het oversluiten van een rekening, maar het komt neer op het samenvoegen van leningen. Dat komt omdat je op het moment van oversluiten eigenlijk een nieuwe lening aangaat: de samengevoegde lening. Een lening oversluiten kun je doen bij een partij waar je al een lening hebt, of juist bij een andere instantie. Hieronder lees je meer over waarom je een lening zou oversluiten, welke leningen je kunt oversluiten en waar je op moet letten.
Waarom lening oversluiten?
Het samenvoegen van leningen geeft meer overzicht. Je hebt één lening en dus ook maar één plek waar je moet aflossen. Dat is een stuk beter behapbaar en overzichtelijker dan verschillende leningen. Zeker wanneer deze leningen bij verschillende banken of instanties zijn. En het is ook nog eens snel geregeld. Het in de gaten houden van al je leningen en de aflossingen daarvan kan een ingewikkeld iets zijn. Door een lening of meerdere leningen over te sluiten, zorg je dat je dit centraliseert. Zo heb je meer zicht en meer grip op je leningen en aflossingen.
Goedkoper
Bovendien is het een stuk goedkoper. Zeker wanneer je meerdere leningen van kleine bedragen open hebt. De rente voor leningen met grotere bedragen is namelijk lager. Je voegt bij een lening oversluiten je leningen voor kleinere bedragen samen tot één lening. De rente voor die kleine leningen ligt vaak aan de hoge kant. Door de leningen van kleinere bedragen samen te voegen tot één lening van een groter bedrag, betaal je minder rente. In totaal ben je dan dus goedkoper uit, omdat het bij rente altijd om een percentage gaat. Een lager rentepercentage betekent dus bij het oversluiten dat je goedkoper uit bent.
Welke leningen kun je oversluiten?
Je kunt verschillende leningen oversluiten. Bijvoorbeeld het doorlopend krediet of je persoonlijke lening. Dit zijn de meest voorkomende vormen van leningen. Maar ook wanneer je een bedrag open hebt staan bij een webshop of als je rood staat op je creditcard, heb je een lening die je kunt oversluiten. Dit kun je allemaal bij elkaar voegen. Zo wordt je schuld bij de webshop zelf afgelost. Diezelfde schuld moet je dan alsnog betalen, alleen nu aan de partij waar je je lening hebt overgesloten. Je verandert dus niets aan het bedrag dat je terug moet betalen omdat je het hebt geleend.
Boete voor oversluiten
Voor de meeste leningen geldt dat je ze kosteloos kunt oversluiten. Er zitten geen boetes achter. Alleen bij persoonlijke leningen kan dit nog wel het geval zijn. Dit is dus niet per definitie zo. Maar het kan wel. Desondanks ben je vaak alsnog goedkoper uit door je leningen over te sluiten, zelfs als je een boete moet betalen voor je persoonlijke lening. Controleer dit in ieder geval voordat je een aanvraag doet voor het oversluiten van je leningen.
Bron: Findio