Redenen om voor een annuïteitenhypotheek te kiezen

Redenen om voor een annuïteitenhypotheek te kiezen

Hypotheek oversluiten – annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek los je het bruto maandbedrag af tijdens de looptijd van de hypotheek. Het voordeel is dat je een vast maandelijks bedrag betaald tijdens een vaste renteperiode. Bepaalde regels zijn in 2013 veranderd waardoor de annuïteitenhypotheek vaker wordt gekozen omdat er voordelen bij zijn gekomen. Voor 2013 was het nadeel dat de hypotheekrente pas kon worden afgetrokken gedurende 30 jaar als de hypotheek pas na 30 jaar was afgelost. Sinds 2013 is de hypotheekrente aftrekbaar als men gedurende looptijd lineair of annuïtair aflost en niet pas na de looptijd ineens het hele hypotheekbedrag betaald. Daarnaast is het zeker dat het totale hypotheekbedrag aan het einde van de looptijd volledig is afgelost. Fiscale aftrek daalt als de koper van een woning overwaarde realiseert en verhuist. Daarnaast kan men ook een deel van de hypotheek als consumptieve hypotheeklening gebruiken waarvan de rente niet aftrekbaar is, maar wel gedurende looptijd kan aflossen. Geld lenen en zo een hypotheek oversluiten is iets om goed over na te denken zodat de juiste keuze kan worden gemaakt door verschillende hypotheekverstrekkers te vergelijken. Dit gaat daarom niet over een nacht ijs.

Voordelen van een annuïteitenhypotheek

Snel geld lenen in de vorm van een annuïteitenhypotheek heeft voordelen. Het grote voordeel is de zekerheid van een vast bruto maandbedrag tijdens de renteperiode. Daarnaast kun je er zeker van zijn dat het bedrag aan het einde van de looptijd is afgelost en je niet komt te zitten met een restschuld. In het begin los je weinig af omdat de netto aanvangslasten laag zijn. Ook kun je deels zoals eerder benoemd een consumptieve geldlening afsluiten met een annuïteitenhypotheek. Daarbij los je steeds sneller af omdat het hypotheekbedrag gedurende een maand hetzelfde blijft, en je zo gedurende de looptijd ook goedkoper uit bent. Je kunt tevens zowel vaste als variabele renteperiodes kiezen en een looptijd tot 30 jaar. Tevens kun je kiezen voor een annuïteitenhypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), hiermee betaal je een lager rentebedrag. Dit is dan ook aan te raden.


Berekening van een annuïteitenhypotheek

Als je een woning van €300.000,- koopt met 2% rente betaal je een maandelijkse annuïteit aan de geldverstrekker. Dit komt neer op een bedrag van €1.109,- per maand. Pas als de hypotheekverstrekker de rente wijzigt kan het bedrag wijzigen, tot die tijd blijft het bedrag maandelijks vast staan. Alleen de samenstelling van het bedrag wijzigt. Je betaald eerst €500,- per maand aan rente en €609,- per maand aflossing. Het rentecomponent wordt jaarlijks lager. Na 10 jaar bestaat het maandbedrag van €1.109,- nog voor €368,- uit rente en stijgt de aflossing naar €741,- per maand voor hetzelfde maandbedrag waardoor je steeds meer en steeds sneller aflost en minder rente betaald.